Choď na obsah Choď na menu
 


Vhodné bývanie

Škrečky nie sú veľmi náročné na starostlivosť. No napriek tomu sa im treba venovať. Na bývanie je najvhodnejšia klietka s plastovým dnom. Nemala by však mať veľké rozostupy medzi mrežami, hlavne ak chováte menšie druhy škrečkov (ako malé, sú ešte menšie než sa v skutočnosti zdajú, pretože majú hrubú srsť a preto môžu preliezť aj cez malinké škáročky).
Umiestnenie klietky by malo zodpovedať niekoľkým zásadám:

Škrečok potrebuje kľud, aby mohol nerušene spať

Aj keď sú škrečky púštne zvieratá, zle znášajú slnko alebo jasné svetlo. Preto klietku nikdy nedávajte na priame slnko.

Škodí im tiež prievan, keďže pri ňom môže váš miláčik veľmi ľahko nachladnúť

Treba dbať aj na ideálnu teplotu a vlhkosť vzduchu.
Vyhovujúca je izbová teplota 20 až 22°C a vlhkosť vzduchu od 40 do 50 %

Dym z cigariet neprospieva nikomu a zvlášť nie takému malému tvorovi, preto prosím od neho škrečka ušetrite.

Výbava klietky by mala byť čo najrozmanitejšia, aby sa škrečok nenudil. Najpotrebnejšie sú hobliny alebo iná podstielka (napr. pre Roborovských škrečkov sa odporúča piesok, ďalšími možnosťami sú aj rôzne iné podstielky ako kukuričné alebo papierové), domček na spanie (najvhodnejší je hlinený domček bez dna) a koleso na behanie, pretože škrečky vo voľnej prírode prekonávajú veľké vzdialenosti za potravou. Koleso, keď ho už má, by ste mu však nemali dať preč, lebo by mohol byť zlostný, neveselý a zádumčivý. Dôležité sú však aj iné druhy zábavy o ktorú by ste sa mu mali postarať. Je dobré, keď mu budete dávať raz za čas nejaké vetvičky na ohlodávanie. Pozor: Používajte len vetvičky z nejedovatých stromov. Ideálne je zobrať ich z ovocných stromov, ktoré neboli chemicky ošetrené a nenachádzajú sa pri ceste. Môžete použiť aj vetvičky z dubu, olše, gaštanu, lipy, topoľa a vŕby. Najskôr ich však opláchnite teplou vodou, dobre osušte a až potom dajte škrečkovi.

Rúrky, napríklad z toaletného papiera, zbytočne nevyhadzujte, bude nimi rád preliezať a obhrýzať ich. Keďže väčšina škrečkov sa rada šplhá potešíte ich aj rôzne tvarovanými drevami (druhy vhodného dreva sú uvedené vyššie) či už z vašej záhrady alebo z obchodu kde predávajú rôzne takéto drevá do akvárií. Ako materiál do domčeka mu dajte handričky (alebo aj kúsky vreckoviek a servítok, ktoré nie sú niečím napustené, ale všetko z mierou), ktoré mu rozmiestnite po celej klietke. Uvidíte že na druhý deň ich bude mať v domčeku. Je však aj veľa iných možností ako svojho ,,drobčeka" zamestnať. Tu sa vašej fantázií medze nekladú.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Naj bytíký

Happy hamster,14. 10. 2016 19:46

Tieto rady použijem ,ja totiž budem mať škrečka (Natalka Kováčiková):D *_*