Choď na obsah Choď na menu
 


Potrava a kŕmenie 

Ak chcete aby bol váš miláčik zdravý, musíte sa oňho samozrejme dobre starať. K starostlivosti patrí aj zdravá a vyvážená strava, ktorá musí obsahovať dostatočné množstvo živín. Dôležité živiny ( bielkoviny, sacharidy, tuky, minerálne látky, vitamíny) sú obsiahnuté vo väčšine krmív pre hlodavce. Niektoré krmivá však nie sú hlavne pre malých škrečuľkov veľmi vhodné. Buď obsahujú veľké kúsky, alebo veľa tukov (vlašské orechy, slnečnicové semiačka, arašidy, ...) ktoré nie sú veľmi zdravé, hoci ich majú radi.

 

 

VHODNÉ KRMIVO: Nie každému škrečkovi vyhovuje rovnaká strava. Niektorí sú prieberčiví, iní nie. To záleží väčšinou na tom, ako si ho rozmaznáte:

 

Ak chcete poskytnúť svojmu škrečkovi pestrejšiu a zábavnejšiu potravu tu je pár tipov ako stravu obohatiť a zároveň z nej vytvoriť ,,hračku" pre škrečky.

 

 

Sušené krmivo: Hotová obilná zmes, oriešky- burské, lieskové, vlašské nesolené), pšenica, ovos, kukurica, jačmeň, proso, raž, semiačka- slnečnicové, konopové, ovsené vločky, kukuričné vločky, sucháre (rozdrobené)

 

 

 

Zelené a šťavnaté krmivo: jablká, tvrdé hrušky, banány, maliny, jahody, hrozno, banán, mrkva, zeler, cvikla, uhorky, zemiaky(bez jedovatých klíčkov a listov), cukety, šalát(treba ho poriadne umyť, lebo býva viac ako iná zelenina ošetrený pesticídmi), brokolica, špenát, petržlen, rajčiny, púpava, lúčna tráva, ďatelina

 

 

 

Živá potrava: Múčne červy (kúpite v špecializovaných obchodoch)..sú pre škrečka veľkou pochúťkou

 

 

 

Bielkovinová potrava: mäso, kyslá smotana, tvaroch, jogurt, tvrdý syr (samozrejme všetko len v malom množstve a určitývh intervaloch, asi tak každý tretí- štvrtý deň) Ostatné doplnky: pitná voda, vitamínové kvapky, lúčne seno, vetvičky buku, javoru, vŕby, liesky, ovocných stromov (k ohlodávaniu), psie sucháre

 

 

 

Vetvy stromou:dub,buk,breza,topoľ,jasan,javor,vŕba,jabloň,orech,hruška,višňa

 

pochúťky:varené cestoviny,neochutený popcorn

 

 

NEVHODNÉ, JEDOVATÉ KRMIVO:

 

cibuľa, kapusta, pór (nafukujú), klíčky zemiakov, zelené časti zemiakových hľúz a rajčín, bolehlav, zlatý dážď, nakladaná alebo mrazená zelenina,sol, cukor, korenie, maslo,kravské mlieko syry s vysokým obsahom tuku (nad 3% tuku) tvaroh s vysokým obsahom tuku (nad 3% tuku) sladké, ochuťené jogurty alebo len občas mandle,cibuľu,čučoriedky,zemiaky,salámu,klobásy,citrusové ovocie ( pomaranče, mandarinky, citróny, grepy... atď.) ananas, kiwi a iné kyslejšie ovocie zavárané ovocie,hríby,med.vetvy ihličnatých stromou všetko horké a příliš studené potraviny s vysokým obsahom tuku jadierka z jabĺk melónov

 

 

PRÍPRAVA VLASTNÉHO KRMIVA

 

Môže sa stať, že vám váš škrečok odmietne kúpené krmivo. Vtedy mu skúste namiešať vlastnú zmes. -pre škrečky džungarské a Roborovského: zmes bude obsahovať 40% potravy pre andulky, 40% potravy pre kanáriky, 10% granulovanej potravy pre psy a 10% potravy pre morčatá. -pre zlaté škrečky: zmiešajte krmivo pre morčatá s 20% potravy pre andulky a 10% potravy pre kanáriky, pridajte granuly pre psy s prídavkom mäsa a zeleniny ako zdroj vitamínov a bielkovín. -pre škrečky sivé: 30% potravy pre andulky, 30% potravy pre kanáriky, 30% potravy pre morčatá a 10% granúl pre psy

ŠPECIALITKY

 

 

Lákavý balíček

 

Odtrhnite menší kúsok papierovej vreckovky.Doň zabaľte zopár pochúťok,ktoré má váš škrečok rád napr.: arašidy,čokoláda pre škrečky,slnečnicové semienka... potom balíček priviažte na niť a pustite škrečkovi do klietky môžete ho držať na nitke alebo uviazať o mreže. Výhody: Škrečok sa zahrá V spojitosti s vami si vybaví niečo dobré Vreckovka mu poslúži ako teplá podstielka do domčeka Pochutná si Nevýhody: Je len jediná nevýhoda na tomto balíčku.Škrečkovi ho nemôžete dávať často,pretože dobroty,ktoré obsahuje sú kalorické.Ja osobne škrečkom dávam tento balík raz za týždeň.

 

 

Gorálky ,,Rolls":

 

Takmer v každom krmive pre škrečky sú pomerne veľké,tvrdé,tmavozelené krúžky s dierkou v strede.Vy,ktorí ste chovatelia škrečkov ich určite poznáte.Dobrú hračku pre vaše škrečky z nich vyrobíte nasledovne: Zoberiete dlhšiu niť a jednoducho na ňu navlečiete najlepšie iba jeden takýto krúžok-,,gorálku".Potom niť zavesíte na mreže alebo podržíte v klietke.Skvelé je,že toto môžete škrečkovi dávať každý deň pretože je to súčasťou obyčajného krmiva.

 

 

" Ovsené keksíky "

 

Ingrediencie: 300 g polohrubej pšeničnej múky, 100 g ovsených vločiek, 250 ml vlažnej vody Postup:
1. Všetko dáme do misky a zmiešame. Musí to byť tuhé cesto.
2. Vyvaľkáme na plát a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
3. Pečieme na 150°C, pokiaľ nie sú tvrdé ako kameň.

Pozor! - nesmú sa spáliť !!

 
Mini "pizza"

odkrojte kúsok syra ale nie veľký do kruhu  na syr

no a na syr dajte všelijaké dobroty...

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Dropsy

Lari&Hryzko,26. 11. 2016 14:56

Moze skrecok dropsy?

RECEPT ODPORUCANY PRE VAS

HAPPY HAMSTER (H a Z),27. 10. 2016 11:03

*-*. jabko+jabko+jabko+jabko= Jablkový koláč. Do misky si dáte trošku čistej vody malu kvapku. potom nakrajate jablko na uplne mini kusky. zoberite piškotu a zmes dáte do nej. prizdobit môžte z kuskom mini kuskom mrkvy.

Hello!

Samanta,16. 10. 2016 19:21

Dobrý deň ! Ako sa máte odpíšte mi prosím.

;) ;) ;)

Veľmi kreatívne Trixinka

Samanta,15. 10. 2016 9:06

Naozaj veľmi sa mi páči Tvoj blog. Všetci sú ti určite vďační.
A aby si sa aj trochu zasmiala tak ti posielam vtip :
Viež ako spoznáš že je zima ?
Keď muchy lietajú v nohaviciach. :D

Super jedlo

Happy hamster,14. 10. 2016 19:37

Super rady :D použijem ich (Natálka Kováčiková)

Recept odporúčený pre Vás

HAPPY HAMSTER,13. 10. 2016 10:50

do mixerú dajte jabko a mrkvu. Pustite mixér. zo syru spravte gulôčku. gulôčku rozkrojte na 2 polky. spravte dierku do ktorej dáte plnku(jablko a mrkvu rozmixované).potom gulôčku zatvorte a máte hotovo

papanie

laura,20. 12. 2015 15:15

Moze skrecok jest horku a mliecnu cokoladu?? Prosim odpovedzte. Lebo neviem co sa stane lebo mam dvoch skreckov- jeden mladi a druhy stary. Ten stary to zje nic mu neni a tomu malemu neviem ci ju ju mam dat. Vazne odpovedzte.

Re: papanie

Molly,21. 4. 2016 16:53

Ano môže čokoladú aj horkú aj sladkú.Ja môjmu škrečkovi dám raz za čas olizuje mi od nej pršteky potom sa prekotí na chbátik a olizuje mi to stále :).Len potom sa nevie postavit :D.ale nemôžeš jej/jemu dat každý deň!Len raz za čas :).

Re: Re: papanie

Laurinka,12. 6. 2016 9:59

Diky

Môže škrečok nevysušený banán?

Meggi,26. 5. 2016 11:01

Môže škrečok nevysušený banán? Zatial som mu dala len sušený ktorý mal v krmive.

Re: Môže škrečok nevysušený banán?

Molly,27. 5. 2016 12:42

Ano škrečok môže nevysušený banán.;)

Môže aj kusok chlebika?

Brittany222,28. 2. 2016 10:35

môže aj kusok chlebika?? lebo aj neviem lebo ked ho budem mať tak nwm ci mu mam dat kusok chlebika alebo nie, poradte ci ano ci nie

Re: Môže aj kusok chlebika?

Molly,20. 4. 2016 19:47

Ano môže chlebík.Ale môže len tvrdý,suchý chlebík. :)

Jedlo

Líza,22. 4. 2014 10:25

škodí:

šunka?
ľadový šalát?
semienka z papriky?
smotana?

Re: Jedlo

laura,20. 12. 2015 15:18

Podla mna sunka skodi aj ladovi salat aj semienka z papriky. Ale smotanu to teda moze. Mojmu to velmi chuti.