Choď na obsah Choď na menu
 


Chorý škrečok

 

 

Pokiaľ sa o škrečka dobre staráte, nemalo by sa stať , že by ho postihla nejaká choroba. Predídete jej pravidelným podávaním nijakého čerstvého ovocia, či iným jedlom bohatým na vitamíny. Môžete mu podávať aj rôzne vitamínové granulky (no len v predpísanom množstve !!!), no nie vždy škrečkovi chutia. Takisto je dôležité pravidelné čistenie, výmena vody a jedla. No však aj pri tej najlepšej starostlivosti, sa môže stať, že vám váš miláčik ochorie. Môže to byť spôsobené druhom ( pri niektorých škrečkoch aj farbou, v dôsledku kríženia druhov), dedičnosťou alebo predsa len nijakou chybou pri chove (tým nechcem uraziť vaše chovateľské schopnosti :o) Ak chováte viacej škrečkov pokope, je lepšie ak chorého "jedinca" dáte niekam inam aby sa ostatní nenakazili.

 

 

 

Ochorenia:

 

 

 

Hnačka

 

-Hnačka je ochorenie, ktoré spôsobujú vírusy, baktérie, či jednobunkové parazity. Môže byť zapríčinená napríklad zlou alebo jednostrannou stravou, špinavou vodou, mokrou podstielkou. Všetky tieto príčiny treba odstrániť. Tiež v škrečkovom jedálničku vynechajte zelenú, šťavnatú, potravu a nahraďte ju len obilím, kvalitným senom, ovsenými vločkami a suchármi. Na pitie zvieratku uvarte harmančekový alebo (!)veľmi slabý(!) čierny čaj, ktorý mu samozrejme podávajte vlažný až studený a bez (!)cukru(!) Príznaky: mäkký, mazľavý až neforemný trus Správanie škrečka nemusí byť nezvyčajné, môže sa správať normálne. Ak sa jeho stav však po 2-3 dňoch nezlepší, navštívte so škrečuľkom veterinára.

 

 

Prechladnutie

 

-Prechladnutie môže byť spôsobené prievanom, výkyvmi teplôt, veľmi vysoká alebo naopak nízka teplota, príliš suchý, či vlhký vzduch, alebo vlhkosť v klietke. Klietku preto vyčistite a dajte na miesto s teplotou okolo 23°C.Ak sa stav po niekoľkých dňoch nezlepší, zájdite so škrečkom k veterinárovi Príznaky: hlasné dýchanie, časté kýchanie a ľahko zalepené oči, apatické chovanie, nezáujem o potravu

 

 

Malé pohryznutia alebo iné poranenia

 

-Väčšinou sa zahoja veľmi rýchlo pre to nie je dobré ošetrovať ich. Škrečok si ich olizovaním vyčistí sám. Vnútorné zranenie: Môže sa stať, že škrečok spadne na zem z veľkej výšky. Nemusí to byť pre neho smrteľné, no napriek tomu môže ostať ležať alebo stáť ako keby sa zasekol. Vtedy ho opatrne vezmite dajte ho do klietky a udržujte v teple. O chvíľu by mal zase normálne behať po klietke. Ak sa začne správať neprirodzene, môže to byť dôsledkom vnútorného zranenia napr.: zlomeniny. Okamžite ho zoberte k zverolekárovi aj keď v tomto prípade pomôže len málo. Ak návštevu zverolekára nepokladáte za dôležitú, zahojeniu poranenia pomôžete podávaním minerálnych látok a vitamínov. Príznaky: zvieratko po páde alebo inej príčine možného vnútorného zranenia sa pohybuje neprirodzene.

 

 

Problémy so zubami

 

-Predídete im dostatočným množstvom vecí (konárikov, tvrdej potravy, ...) na obhrýzanie. Ak nijaké problémy však nastanú môžu byť spôsobené nie len pri nedostatočnom obrusovaní hryzákov, ale aj deformáciou čeľustí. Tá sa vyliečiť nedá, preto je nutné dať hryzáky pravidelne obrusovať. Niekedy sa hryzáky aj zlomia no pri dostatočnom množstve minerálnych látkach rýchlo opäť dorastú.

Zapálené, zlepené očká

-Môže sa stať, že váš škrečok sa zobudí a z jedného dňa na druhý sa mu zapáli očko. Zvieratko sa síce snaží si ho vyčistiť, no ak sa mu to nepodarí a jeho stav sa do 1-2 dní nezlepší, môžete vyskúšať nasledovný "liek": Vyvarte vrecúško harmančekového čaju podľa návodu a nechajte ho vychladnúť. S ním potom potrite opatrne choré očko škrečuľka. Treba však rátať s tým, že sa mu to nebude páčiť a bude sa snažiť ujsť, preto si dajte pozor, nech škrečkovi neublížili silným stiskom alebo naopak, aby vám neušiel. Ak sa netrafíte celkom na očko, nevadí, lebo škrečok si čajík s vrecúška umývaním do očka nanesie. Túto kúru opakujte aspoň 2-3 dni. Je tiež možné, že už na druhý deň po vašom liečení, bude očko zdravé, v tom lepšom prípade. Ak nepríde k zlepšeniu, zájdite za veterinárom.

 

 

Nádor

 

-Neviem nakoľko je toto ochorenie rozšírené, ale ešte som sa s ním nestretla. Bohužiaľ zrejme nič okrem operácie nepomôže, no ani tá vám nezaručí vyzdravenie vášho miláčika. Príznaky: pevný hrbolček na tele škrečka, apatické, prípadne podráždené chovanie Kožné choroby: Môžu ich spôsobovať aj slnečnice a orechy, preto to s nimi pri rozmaznávaní vašich škrečuľkov nepreháňajte.

 

 

Iné ochorenia

 

Pri iných zložitejších ochoreniach radšej navštívte veterinára a nespoliehajte sa na to že svojho škrečka vyliečite sami. Inými ochoreniami sú napríklad vypadávanie srsti, či zriedkavá rakovina, u škrečkoch do 3 mesiacov to môže byť zápal mozgových blán, ktoré je bohužiaľ prenosné aj na ľudí. Staroba: Toto nie je choroba a nedá sa jej predísť ničím no dá sa oddialiť dobrou starostlivosťou. No aj tak sa na škrečkoch starších ako 2.5 roka začína prejavovať starnutie a to tým, že spí viac, je menej a pohybuje sa pomalšie. Nechajte ho teda v pokoji a nevyberajte ho tak často ako obyčajne. Tiež od neho nemôžete čakať že bude stvárať také neplechy ako keď bol malý. V žiadnej tabuľke však nenájdete ako dlho sa dožije práve váš škrečok, zodpovedajú za to jeho "gény" a vaša starostlivosť.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Choré očko

Molly,20. 4. 2016 19:02

Môj škrečok má okolo očka červené a nad očkom malý pupáčik.Má to už dlho skúšala som všeličo zlepšilo sa len trošku. Robí všetko ako pred tým kolotočuje sa,behá na kolotoči je aktívna.Stále si to škrabká asi ju to svrbí. Neviem čo mám robit.

Re: Choré očko

Lea ,13. 5. 2016 12:27

Choj s ním k zverolekárovi alebo mu to očko natri z harmančekovým čajom ono by sa mu to malo zahojit :)

Re: Re: Choré očko

Molly,26. 5. 2016 10:52

Dakujem za radu Lea pomohol ten čaj

skreculkovia

laura,20. 12. 2015 12:51

Moj skrecok ma nador a stale si to rozskrabuje. Mamina hovori ze ho utratime lebo uz ma 3 roky a1 mesiac.

Re: skreculkovia

Karin,9. 5. 2016 18:24

Môj škrečok má takú malú guličku pri labke asi je to nádor peradíš mi čo mám s tím robyť?

Re: Re: skreculkovia

Adminka,9. 5. 2016 18:28

Treba s ním ísť ku zverolekárovi, a ten už poradí.

Mam prolem :/

Sandra Dudášová,19. 1. 2014 11:03

Moj škrečok ked si ho dám k uchu chrapti.. :'( a rano divne pišťal... včera bol ako rybyčka.. adnes o.O bojim sa o neho milujem o nadovšetko .. vieš mi poradiť čo mám robiť?? :O

Re: Mam prolem :/

Filip ,7. 6. 2014 14:14

Keď píšťal tak sa pozri či nema niečo zlomené alebo chod k veterinarovi ;) môj škrečok tiež behal v koliesku a zasekol si nohu a bol celu noc zavesený

Re: Re: Mam prolem :/

laura,20. 12. 2015 13:55

Chudacik. Aj mojmu sa to stalo

Chorý Gusto

Filip,7. 6. 2014 14:11

Mne sa raz stalo cez leto toto: Mal som škrečka volal sa Gusto l. volal som ho Gujko. Išiel som k starkej na prádzniny na dva týždne a predtým som mu vyčistil klietku, dal papat a odišiel som. O dva týždne som sa vrátil a skreckova kletka ani škrečok nikde. Opýtal som sa Maminy že čo sa stalo. Škrečok bol chorý a mal infekciu hnačku a zomrel. :'(