Choď na obsah Choď na menu
 


Ako Skrotiť Škrečka na Potravu 

1.Musíte škrečkovi voňať sympaticky. Pošúľaje preto medzi prstami trochu jeho zvlhnutej podstielky a potom mu dajte ruku k ňufáčiku, aby ju oňuchal. (pokiaľ budete mať šťastie - škrečok Vám potom vylezie na ruku, ale to stáva skutočne veľmi zriedka)

2.Dvoma prstami škrečkovi strčte cez mriežku nejakú dobrotu (kúsok jablka, hrušky, múčneho červa alebo inú dobrotu). Pokiaľ si škrečok vezme, ihneď zmizne.

3.Postupujte rovnako ako v bode číslo 2, ale tentokrát držte dobrotu trochu dlhšie, aby bol Váš kontakt so škrečkom čo najdlhší. Časom tento postup opakujte.

4.Opäť postupujte rovnako ako v bode 2, ale tentokrát cez otvorené dvierka.

5.Postupujte rovnako ako v bude 3, ale opäť cez otvorené dvierka. ● Pokiaľ sa Vám všetky tieto body podarili, hovoríme, že je škrečok skrotený na Potravu. Postupujte od bodu k bodu a žiadny bod nepreskakujte, inak Vám bude krotenie na potravu trvať ešte dlhšie! Pokiaľ ste sa u jedného bodu sekli na škrečka nenaliehajte, majte trpezlivosť. Škrečok Vám určite bude veriť viac.

! A hlavne škrečka k ničomu nenúťte !

Ako Skrotiť Škrečka na Prst

Potom čo sa Vám podarí skrotiť škrečka na Potravu, sa môžete pokúsiť skrotiť škrečka na prst a to následovne:

1.Dajte si na ruku potravu. Najlepšie malé kúsky ako napríklad semienka, aby škrečok vydržal u jedla dlhšie.

2.Dajte ruku do klietky a počkajte až si škrečok začne jedlo ukládať do lícnych torieb (alebo ho jesť).

3.Až škrečok začne " škrečkovať ", jemnulinko ho pri tom pohlaďte prstami druhej ruky na hlavičke. Pokiaľ je mu to príjemné, prejdite k ďalšiemu kroku.

4.Vezmite škrečka do ruky a skúšajte ho opäť jemnulinko hladiť po hlavičke, ale tentokrát bez potravy. ● Pokiaľ sa Vám všetky tieto body podarili a u štvrtého to bolo škrečkovi príjemné, hovoríme, že je škrečok skrotený na Prst. Postupujte od boda k bodu a žiadny bod nepreskakujte, inak Vám bude krotenie na Prst trvať ešte dlho! Pokiaľ ste sa u jedného bodu sekli na škrečka nenaliehajte, majte trpezlivosť. Škrečok Vám určite bude veriť viac.

 

Ako Skrotiť Škrečka na Ruku 

 Ak sa Vám podarí skrotiť škrečka na Potravu a Prst, môžete sa pokúsiť skrotiť škrečka na Ruku a to takto:

1. Položte si ruku na nejakú škrečiu dobrotu.

2. Ruku ponúknite škrečkovi (pokiaľ na ňu vylezie môžete pokračovať)

3. Skúste škrečkovi ponúknuť ruku bez mlsky.

● Pokiaľ Vám škrečok vylezie sám vylezie na ruku, hovoríme, že je skrotený na Ruku. Postupujte od boda k bodu a žiadny bod nepreskakujte, inak Vám bude krotenie na Prst trvať ešte dlho! Pokiaľ ste sa u jedného bodu sekli na škrečka nenaliehajte, majte trpezlivosť. Škrečok Vám určite bude veriť viac.
Hlavne škrečka k ničomu nenúťte !

Ako Správne Dvíhať Škrečka 

Pokiaľ škrečok nevie sám vliezť, nikdy by ste nemali škrečka dvíhať zhora. Musíte počkať až bude škrečok v kľude a nebude v obrannom postavení, potom ho prikryte dlaňami a opatrne ho vyzdvihnite hore. Keď ešte škrečok nie je poriadne skrotený, je dobré, aby Vám preliezal z jednej dlane do druhej.

Pri chytaní škrečka je treba dávať veľký pozor aby ste mu neublížili a nenaľakali ho. Je viacero spôsobov ako ho chytiť: 1) Dajte ruky po oboch stranách škrečka a jemne ho podoberte. Potom si ho dajte na jednu ruku a druhou ho prikryte tak, aby vznikla dutinka, v ktorej sa škrečok cíti bezpečne (nemyslite si však že v nej bude čušať. Zrejme z nej bude vykúkať alebo vyliezať pretože je strašne zvedavý.) (obr. č.2). 2) Chyťte škrečka tak, aby ste mali prsty medzi prednými a zadnými labkami. Tento stisk však nesmie byť príliš silný, aby ste škrečkovi neublížili, ale ani príliš slabý, aby vám neutiekol. Potom si ho dajte samozrejme na ruku.(obr. č.3) 3)Tento spôsob chytania škrečka je vhodný hlavne pre začiatočníkov: položte pred škrečka nádobku, do ktorej sa dobre zmestí. Môže to byť aj rúrka z toaletného papiera, pričom na jednom konci budete mať ruku ako zátarasu aby z nej nevyliezol. Škrečok do nej ako do zaujímavej skrýše skočí a vy ho môžete pokojne dvihnúť.(obr. č.4). Škrečka nikdy nechytajte za kožu! Pri zlom zdvihu mu môžete spôsobiť bolesti a zranenia.

obr. č.2

Obrázok

obr. č.3

 

Obrázok

 

 

obr.č.4

 

Obrázok

 

 

 

Ako Správne Nosiť Škrečka 

Pri prenášaní škrečka, urobte z ruky pomyselnú misku. V nej sa škrečok cíti v bezpečí a nenapadne ho vyskočiť von, ako to občas robí z otvorenej dlane. Ako Správne Chytať Škrečka Najjednoduchšie je k chyteniu škrečka papierová trubička alebo rúrka od toaletného papiera, pretože škrečkovia žijú v norách, a preto tak radi vyhľadávajú skrýše, v ktorých by sa schovali. Rúrku s škrečkom potom ľahko prenesiete kamkoľvek bude chcieť. (Nemyslí sa tým chytanie škrečka, keď Vám ujde! Platí to pre škrečka, ktorý nie je ešte skrotený a nejak ho potrebujete dostať z klietky!)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

krotenie

laura,17. 2. 2016 19:24

Velmi mi to islo. Krotenie na ruku mi islo najlepsie. Dakujem!

Re: krotenie

Martinka Vanova,1. 3. 2017 16:39

nič si stoho nerob on sa naučí

uhryznutie

čumáčik,4. 1. 2014 22:56

z mojim škrečuľkom sa asi niečo stalo lebo je strašne plachz a stale chce hrýzt... :( :(

Re: uhryznutie

laura,20. 12. 2015 15:07

Moj ma stale hryzie a preto ma meno Hryzko.
Ked mu dam maskrtu tak on si ju zoberie ale potom ma pohryzie...este je maly tak sa necudujem. Ved to je ako male decko.

Jeeeeeej

Nikol,3. 12. 2013 16:21

No to je moja zaluba

škrečok

hana485,23. 11. 2013 16:18

ja som to tak skusila a "škrečuľko" ma pohryzol