Choď na obsah Choď na menu
 


Kvôli škrečkovi obsadila tiesňovú linku

4. 7. 2009

Istá Britka zavolala na tiesňovú linku, pretože jej ušiel škrečok. "Ide o môjho škrečka. Dostal sa z klietky. Ušiel do kúpeľne a dostal sa pod podlahu," povedala operátorovi očividne znepokojeným hlasom.

Na jeho otázku, či volá skutočne kvôli škrečkovi, odpovedala: "Môj škrečok, môj maličký škrečok. Počujem ho škrabkať, je stále nažive". Nakoniec požiadala políciu, aby jej pomohla vyslobodiť domáceho miláčika.

Polícia v anglickom grófstve Južný Yorkshire zverejnila prepis tohto a niekoľkých ďalších telefonátov na číslo 999, aby zdôraznila rastúce, aj keď možno neúmyselné zneužívanie núdzovej linky. Ako uvádza, osem z desiatich telefonátov do strediska v Sheffielde nevyžaduje okamžitý zásah. Podľa policajného dôstojníka Roba Odella dosahuje počet neadekvátnych telefonátov mesačne až 15-tisíc.

K ďalším takýmto príkladom patrí telefonát muža, na ktorého záhradu priletel roj včiel. Dokonca oznámil operátorovi, že "v skutočnosti nejde o núdzovú situáciu". Podľa Roba Odella im volajú ľudia aj z ďalších dôvodov. Napríklad preto, lebo sa im minul kredit na mobilnom telefóne. "O záchrane života, prekazení bezprávia alebo chytení zločinca rozhodujú sekundy. Nikdy neviete, kedy sa môžete ocitnúť v zúfalej situácii, keď potrebujete pomoc, a posledné, čo vtedy potrebujete, je stratiť rozhodujúce sekundy alebo minúty, pretože niekto zavolal na 999, aby si objednal taxík," vysvetlil Odell.