Choď na obsah Choď na menu
 


Podzimná depresia trápi aj škrečkou

1. 7. 2009

Krátke dni predstavujú zátaž dokonca aj pre zvieratá, ktoré nezanedbateľnú časť svojho života trávi pod zemou, naznačujú výzkumy robené na Ohijskej štátnej univerzite doktorom Leathem Pyterem aj s jeho kolegami.
Na konferencii americkej Spoločnosti pre neurológii zoznámil Pyter publikum s experimentom, pri ktorom sa snažil určiť, či „zkrátený “ deň zvyšuje u škrečkou náchylnosť k „depresiám“ a úzkostnému chovaniu.

Zistil, že po niekoľkých týždňoch pobytu v „zimných“ sveteľných podmienkach sa v chovaní škrečkou prejavili štatistické zmeny. Škrečkovia napríklad „stratili odvahu“: trávili viac času na kraji škatule, kde sa cítili bezpečnejšie ako v strede.

Tiež ztrácali chuť k jedlu a pitiu. Depresivne škrečky pijú menej cukrového roztoku, ktorý je inak ich obľúbeným nápojom.

Podla Pytera ide o podobné postupy, akými farmaceutické spoločnosti zisťujú účinok antidepresíva na pokusné zvieratá.

Výzkumníci z Ohia chceli výzkumom škrečkov prispieť k poznaniu ľudských sezónnych porúch. Výsledky hlodavcou a ľudí totiž podla nich vykazujú isté podobnosti.

U škrečkov
aj ľudí napríklad podla Pytera trpí depresiami viac príslušníci ženského pohlavia. škrečkovia aj ľudia narodený v dobe nedostatku svetla trpia úzkosťami častějšie ako ostatní.

Ich sklony k depresiámm však „značně ustúpili, keď boli v dospelosti v prostredí s dostatkom svetla“, vraví Pyter. Novému škrečkovi vtedy prisvieťte. Neni to stopercentne vedecky dokázané, ale pravdepodobne pomôžete jemu aj sebe.