Choď na obsah Choď na menu
 


Technika už dokáže vrátiť zrak - zatiaľ len škrečkom

1. 7. 2009

Šesť týždňov stačilo, aby sa škrečkom vrátil zrak, o ktorý ich předtým pripravili vedci. Technika použitá pri ich liečení môže podla amerických expertov už za pät rokov pomáhať aj ľuďom.

K obnove zraku u škrečkov americkí a hongkongskí vedci použili neobvyklý nástroj: nanotechnologiu, využívajúcu neobvyklých vlastností drobných častíc hmoty. Do poranenia časti mozgu, kde sa nachádza zrakové centrum škrečkov, vstrekli roztok obsahujúci nanočastice, peptidy dlhé päť milióntin milimetra.

 „Sledovali sme potom, ako sa tkáň sám uzdravuje, čo sme predtým nikdy nevideli,“ povedal časopisu Scientific American doktor Rutledge EllisBehnke z Massachusets Institute of Technology (MIT). Pod jeho vedením prebehol pokus, na ktorom sa podielali odborníci z MIT a z Hongkongskej univerzity.

Roztok vyliečil tri štvrtiny poranených zvierat. Druhá skupina škrečkov, ktorá bola poranená tak isto, ale nedostala roztok, zostala slepá. Podla štúdia, ktorá má byť zverejnená v magazíne Proceedings of the American Academy of Sciences, vytvorili vstreknuté peptidy gél, ktorý sa rozšířil po poranenej časti mozgu a potom začal pôsobiť. Vedci tvrdia, že tam vytvoril akúsi „kostru“ či „lešení“, z ktorého, pomocou sa poškodené nervové spojenia začali obnovovať. Keď bolo zranenie vyliečené, peptidy sa rozložili. Podla Ellise-Behnkeho bude nutná ešte rada pokusov, kým sa overí, že tento postup je pre ľudí bezpečný. Z počiatku by ževraj nový objav mohol poslúžiť k liečeniu rán po odstránení nádoru mozgu.